Η ΣΥΡΟΣ

Η ΣΥΡΟΣ

Η Σύρος είναι νησί των Κυκλάδων με πρωτεύουσα την Ερμούπολη. Μετά το 1826 γνώρισε ιδιαίτερη ανάπτυξη (ναυτικό, βιομηχανικό και πολιτιστικό κέντρο του νέου ελληνικού κράτους) με την εγκατάσταση προσφύγων από τα Ψαρά, τη Χίο, την Κρήτη και τη Μικρά Ασία. Οι πρόσφυγες της Σμύρνης μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή μετέφεραν την μακραίωνη πολιτιστική τους παράδοση στη Σύρο. Η μουσική τους επηρέασε τον τρόπο έκφρασης των λαϊκών στρωμάτων και αναδείχθηκε σε λαϊκή μουσική της πόλης, τη γνωστή ρεμπέτικη (ελληνική αστική λαϊκή μουσική), δίνοντάς της μεγάλη ώθηση.

Σ’ ένα τέτοιο περιβάλλον έκανε την πρώτη του μαθητεία ο Μάρκος Βαμβακάρης, γόνος φτωχής αγροτικής οικογένειας, που γεννήθηκε το 1905 στο συνοικισμό Σκαλί της Ερμούπολης. Ο Βαμβακάρης διεύρυνε τη θεματολογία του ρεμπέτικου, ανοίγοντας «καινούς» δρόμους για την ελληνική λαϊκή μουσική. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως η Σύρος έκτοτε συνδέθηκε τόσο με το ρεμπέτικο, όσο και με το όνομα και την καλλιτεχνική δημιουργία του αιώνιου «πατριάρχη» του ρεμπέτικου.

ΕΓΓΡΑΦΗ

{ Στο τμήμα που σας ενδιαφέρει }

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω στοιχεία ή να χρησιμοποιήσετε την φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στη σελίδα “Επικοινωνία”

Χίου & Πάρου, 84100, Σύρος

22810 76516, 6932 327772

info@enhordais.gr