ΔΡΑΣΕΙΣ

ΔΡΑΣΕΙΣ

Το ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή} πιστεύει στην διάδοση της γνώσης αλλά και στην ευρύτερη πολιτιστική δικτύωση. Ως εκ τούτου διοργανώνει σεμινάρια, εκπαιδευτικές ημερίδες και διαλέξεις, με τη συμμετοχή δεξιοτεχνών της λαϊκής μουσικής, μουσικολόγων, ιστορικών, λαογράφων και άλλων ενεργών μελών του πολιτιστικού οικοσυστήματος. To καλοκαίρι του 2019 διοργάνωσε για πρώτη φορά εργαστήρια λαϊκής και βυζαντινής μουσικής με τίτλο “Το Ρεμπέτικο και η Βυζαντινή μουσική στη Χώρα του Μάρκου”, με στόχο οι συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν σε ζητήματα τεχνικής, αυτοσχεδιασμού και δημιουργίας μουσικών συνόλων, και να αποκτήσουν γνώσεις αναφορικά με την τεχνοτροπία του οργάνου τους, καθώς και με το ρόλο του στην ορχήστρα. Τα εργαστήρια υλοποιήθηκαν ταυτόχρονα σε τρία διαφορετικά σημεία του νησιού, ενώ δέκα εισηγητές, μέσα από έξι διαφορετικές κατηγορίες εργαστηρίων μετέφεραν την γνώση και την εμπειρία τους σε 40 συμμετέχοντες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού. Στόχος του σωματείου είναι να πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά εργαστήρια κάθε χρόνο επιδιώκοντας μέσω της μουσικής να επικοινωνήσει αξίες και να καλλιεργήσει το ομαδικό-συλλογικό πνεύμα.

Το 2019, δημιουργήθηκε ειδική αίθουσα ηχογράφησης μέσα στο κτίριο που στεγάζεται το Σωματείο. Ένα στούντιο πλήρως εξοπλισμένο και διαμορφωμένο έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα να ηχογραφούνται σωστά και ποιοτικά, τραγούδια και μουσικές όχι μόνο από τους καθηγητές και τους μαθητές του ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ αλλά και από άλλους μουσικούς που θέλουν να ηχογραφήσουν σε έναν άρτια εξοπλισμένο χώρο.

Παράλληλα δημιουργήθηκε και η Δανειστική Βιβλιοθήκη του ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ {Η Μεγάλη του Μάρκου Σχολή}, με θεματικό υλικό μουσικού περιεχομένου και βιβλία λαϊκής, ρεμπέτικης και βυζαντινής μουσικής, η οποία ήδη λειτουργεί και αποτελεί το πρώτο βήμα για τη συλλογή υλικού με απώτερο στόχο την δημιουργία ψηφιακής βιβλιοθήκης για το ρεμπέτικο.

Με στόχο την διάδοση της λαϊκής μας πολιτιστικής κληρονομίας το σωματείο συνεργάζεται και με άλλους, Μη Κερδοσκοπικούς φορείς, πολιτιστικούς Συλλόγους, τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αλλά και άλλους Δήμους της Ελλάδας, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Πανεπιστήμια και Σχολεία για την διεξαγωγή εκδηλώσεων και πολιτιστικών δρώμενων. Στα σχεδόν τρία χρόνια λειτουργιάς του το ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 28 πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ προωθεί τον εθελοντισμό και την αλληλεγγύη. Συμμετέχοντας σε δράσεις και εκδηλώσεις και εμπνεόμενο από τις αξίες του εθελοντισμού, στα σχεδόν τρία χρόνια λειτουργίας του, διαθέτει στο δυναμικό του ένα συνεχώς αυξανόμενο δίκτυο 45 εθελοντών, οι οποίοι παρέχουν την πολύτιμη βοήθειά τους στη σχολή σε σταθερή βάση. Οι καθημερινές προγραμματισμένες λειτουργίες του Σωματείου, αποτιμώνται σε ένα σύνολο άνω των 1.200 ανθρωποωρών μηνιαίως. Σε αυτές προστίθενται και οι επιπλέον ώρες εθελοντικής προσφοράς των μελών της. Έτσι, η επιχειρησιακή ομάδα του ΕΝ ΧΟΡΔΑΙΣ & ΟΡΓΑΝΟΙΣ υλοποιεί πληθώρα δράσεων, οι οποίες κατηγοριοποιούνται στους εξής βασικούς άξονες:

  • Προβολή και προώθηση της Σύρου και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
  • Ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού, διοργανώνοντας ή συμμετέχοντας σε παραδοσιακά γλέντια με συμμετοχή των κατοίκων (φεστιβάλ παραδοσιακών χορών σε κεντρικές πλατείες, πολιτιστικές εκδηλώσεις στην αγορά, σε σχολεία, κ.α.), εκδηλώσεις που φέρνουν πιο κοντά την τοπική κοινωνία και συγκρατούν την νεολαία σε έναν τόπο πολιτισμού και ζωντάνιας.
  • Στήριξη ευάλωτων πληθυσμών – όπως η διοργάνωση εορτής για τα ορφανά παιδιά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ της Αρμενίας, κατά την διάρκεια της φιλοξενίας τους στην Σύρο, καθώς και η δωρεάν διδασκαλία παιδιών ευάλωτων οικογενειών και στοχευμένες επισκέψεις, σε εθελοντική βάση, σε δομές της Σύρου που φιλοξενούν ευάλωτες ομάδες ατόμων με σκοπό την δημιουργική απασχόληση τους μέσω της μουσικής.